Az internetes képek és a szerzői jog - Honlapmanufaktúra
 • Kezdjen hozzá

  Válassza ki, mit tudjon weboldala

 • Az internetes képek és a szerzői jog

  A weben található képek felhasználásával kapcsolatban rengeteg a tévhit, melyiket és milyen módon lehet kitenni honlapunkra, mikor kell megjelölni a szerzőt, és ezt milyen formában kell megtenni? Most megválaszolunk néhány fontos kérdést az internetes képek vs szerzői jog témában!

  A szerzői jog

  Rengeteg fotó található az interneten, ezzel együtt mindegyiknek más is a felhasználási joga. Ha beírunk a keresőbe egy szót, számos képtalálatot ad ki, amelyek közül szemezgethetünk. Azok a képek, amelyek magántulajdonban lévő honlapokon szerepelnek, és az oldalt üzemeltető készítette őket, vagy az ő tulajdonában vannak, akkor semmiképpen nem használhatjuk fel azokat szabadon. Léteznek képmegosztó oldalak, de azok minden esetben tartalmazzák az eredeti forrást is, vagyis szintén nem szabadon felhasználhatóak. A közösségi oldalakon megjelenő feltöltött képek szintén nem szabadon felhasználhatóak.

  Ez azért van így, mert az internetes képek nem válnak közkinccsé azáltal, hogy valaki megosztja azokat a weben. Ebben az esetben nyilvánosságra hozatalnak minősül az adott kép feltöltése, de attól annak még van szerzője, akinek jogában áll eldönteni, ki és mi módon használhatja fel az általa készített fotót.

  Az internetre feltöltött képeket szintén védi a szerzői jogi törvény, amely kimondja, hogy „szerzői jogi védelem alatt áll – az eredeti mű szerzőjét megillető jogok sérelme nélkül – más szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.” Tehát a kép átszerkesztésével sem lehet csalni, hiszen az is lopásnak számít.

  Sokan azt hiszik, hogy ha csak magáncélú felhasználásra kerül az adott kép, azzal nem követnek el nagy hibát. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez nem kibúvó, hiszen a jogvédett képeket nem lehet sem üzleti-, sem magáncélra felhasználni, csak és kizárólag az eredeti szerző engedélyével.

  Hogyan működik a szabad felhasználás?

  A szerzői jogi törvénykönyv alapján ezt többféleképpen tehetjük meg. Az interneten ma már nem nehéz megtalálni valakit, de ha nem szeretnénk órákon keresztül keresgélni az adott kép szerzőjét, vagy ezt nem tudjuk megtenni, akkor a legegyszerűbb, ha valamilyen forrással jelöljük a szerző nevét és a kép eredeti helyét. Így a képet nyugodtan felhasználhatjuk, hiszen a szerző megjelölésre került.

  Azoknál a képeknél, amelyeknek esetleg nem ismerjük a szerzőjét, elég megjelölni azt, hogy hol találtuk. Érdemes minél mélyebbre ásni, hiszen előfordulhat, hogy az oldal, ahol a fotót találtuk nem az eredeti forrás.

  Ajánlott olyan képeket is használni, ahol található vízjel. Aki nem szereti ezt a megoldást, az vagy keressen olyan képet, amelynek csak a sarkában látható jelzés, vagy kérje el az eredeti képet a szerzőtől. Utóbbi esetben is érvényes a kép készítőjének megjelölése.

  Hol találunk szabadon felhasználható képeket?

  Szerencsére a Google képkeresőjében is létezik olyan lehetőség, ahol beállíthatjuk, hogy a találatok között csak szabadon felhasználható képek jelenjenek meg. Sajnos ezek azonban nem mindig olyan jó minőségűek, vagy a méretük nem megfelelő, ezért más megoldást kell keresni. Léteznek ma már ingyenes képmegosztó oldalak, érdemes ezeket használni. Ha ez sem felel meg, készítsünk saját fotókat.

  Aki professzionális képeket szeretne honlapjára, az válogasson online fotóügynökségek fizetős adatbázisaiból, vagy fogadjon fel profi fotóst. Sajnos ma még mindig sokan nem tudják, hogy az interneten való képek felhasználása is jogszabályokba ütközik, ami ha nem szabályos, súlyos pénzbírsággal jár.

   

  Profi honlapkészítés tapasztalt szakemberektől? Készíttesse velünk honlapját!