Az impresszum felépítése - Honlapmanufaktúra
 • Kezdjen hozzá

  Válassza ki, mit tudjon weboldala

 • Az impresszum felépítése

  A honlap kész, tartalom feltöltve, webcím élesítve. Sokan úgy gondolják, hogy ezek után nincs semmi tennivaló az oldalon, pedig még csak most jön a neheze. Folyamatos frissítés, népszerűsítés, látogatók szerzése és megtartása. A legtöbben viszont az alapvető funkciókról is megfeledkeznek, vagy elhanyagolják őket. Ilyen része a honlapnak az impresszum is.

  Az impresszum fontos, pedig hiánya, vagy a rajta nem megfelelően közölt adatok rengeteg jogi kellemetlenséggel járhatnak. Íme néhány hasznos tanács, hogyan kell megfelelően elkészíteni az impresszumot, hogy azzal a későbbiekben se legyen probléma.

  Alapadatok

  Sokan csak a cég nevét és címét adják meg, pedig ez általában nem elég, és sokszor nem is helyes. A szolgáltató neve alatt a weblapot üzemeltető cég hivatalos nevének kell szerepelnie, ám ha egyéni vállalkozásról van szó, akkor a vállalkozó neve és a vállalkozói minőség megjelölése a helyes forma. Amennyiben a honlapot természetes személy üzemelteti, akkor a személyi igazolványban szereplő nevet kell megadni. A jogszabályok szerint nem megengedett a kitalált- vagy fantázianév.

  A cég székhelyét természetesen szintén meg kell jelölni, ha pedig magánszemélyről van szó, akkor az adott személy lakcímkártyáján szereplő lakcímet kell megadni. Ezek mellett a cég vagy személy aktívan használt e-mail címét kell feltüntetni, illetve a telefonszámát, ahol az ügyfelek megtalálhatják.

  Jogi adatok

  Az alapadatokon kívül szerepelnie kell az adószámnak is. Ezt csak abban az esetben kell megtenni, ha a honlapot vagy webáruházat üzemeltető személy ÁFA alany.

  A honlap szolgáltatóját nyilvántartásba vevő hatóságot is meg kell jelölni. Ha cégről van szó, akkor a cégjegyzéket vezető cégbíróságot, illetve egyéb nyilvántartásba vett szervezetnél a jogszabály által megjelölt hatóságot. Továbbá az engedélyköteles webshopok és honlapok esetében az oldalt engedélyező hatóság nevét és elérhetőségét, és az engedély számát is meg kell adni. Ha pedig az adott cég tagja valamilyen kamarának, akkor azt is fel kell tűntetni az impresszumban.

  Mindemellett az adott tárhelyszolgáltató nevét, székhelyét, telephelyét, e-mail címét is meg kell jelölni. Ez azért szükséges, mert ha bármilyen kifogás merül fel az adott oldal által közölt információval, vagy annak jogsértő tartalmával kapcsolatban, akkor az adott tárhelyszolgáltatóhoz kell fordulnia a látogatónak.

  Mi történik, ha hiányos az impresszum?

  Az impresszumot egy külön helyen kell feltüntetni, ahol az oldal látogatói egyszerűen elérhetik. Ez a leggyakrabban a honlap alján szerepel. Amennyiben ez nem történik meg, és az adott honlap impresszumában közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak vagy hiányosak, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat a honlap üzemeltetőjével szemben, és bírságot is szabhat ki rá. Ennek összege 15 ezer forinttól akár 500 millió forintig is terjedhet, függően attól, hogy az adott cég vagy vállalkozás milyen minősítésben működik.

  Bízza ránk honlapjának elkészítését! Tekintse meg honlapkészítő szolgáltatásunkat, és kérjen tőlünk ajánlatot!