A webáruházak és az ÁSZF - Honlapmanufaktúra
 • Kezdjen hozzá

  Válassza ki, mit tudjon weboldala

 • A webáruházak és az ÁSZF

  Az ÁSZF, vagyis az Általános Szerződési Feltételek a webáruházak elengedhetetlen eleme. Az oldalt üzemeltető vállalkozásnak az ÁSZF írása során rengeteg mindent kell figyelembe vennie, hiszen ezek elmaradása súlyos büntetéssel is járhat.

  Mi is az az ÁSZF?

  Ez tulajdonképpen egy kitétel, amelyet az ügyféllel, vagyis a webshop esetében a vásárlóval ismertet a vállalkozó. Az ÁSZF tartalmazza azokat a pontokat, amelyeket a vásárlónak kötelessége betartani. A vállalkozó azzal, hogy meghatározza a szerződési feltételeket, előrehozza további esetleges szerződések megkötését. Az Általános Szerződési Feltételek tartalmát a vállalkozó természetesen nem tárgyalja meg előre az ügyféllel, de ahhoz, hogy a vásárló bárminemű cselekvést teljesíteni tudjon az oldalon (pl. regisztráció), ahhoz el kell fogadnia az ÁSZF feltételeit.

  Természetesen az ÁSZF –et úgy kell elhelyezni, hogy a vásárló könnyen megtalálja azt, illetve tartalmát úgy kell megfogalmazni, hogy érthető legyen. Azt is fel kell tüntetni a szövegben, hogy amennyiben a vásárló nem fogadja el a feltételeket, úgy a további szerződéskötések illetve vásárlások sem valósulhatnak meg.

  Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény szerint a webáruházat üzemeltető személy köteles az ÁSZF-et oly módon hozzáférhetővé tenni, amely lehetővé teszi az igénybe vevő számára, hogy tárolja és előhívja azokat.

  Az oldal üzemeltetője akkor helyezi el megfelelően az ÁSZF tartalmát, ha az ügyfél:

  • tartalmát egy külön fájlformátumban („doc” vagy „pdf”) le tudja tölteni a saját számítógépére, vagy más eszközre (okostelefon, tablet)
  • a honlap teljes tartalmát lementheti a számítógépre vagy más eszközre, és ezt követően lehetősége van ki is nyomtatni azt.

  Amit az ÁSZF-nek tartalmaznia kell

  Az Általános Szerződési Feltételek tartalma webáruházanként eltérő, de van néhány alapinformáció, amelyet mindenképpen tartalmaznia kell:

  • az üzemeltető cég vagy vállalat adatai és elérhetőségei
  • a webáruház használatával kapcsolatos legfontosabb információk (pl. regisztráció, rendelés menete, a szerződés írásba foglalt-e, szerződéskötés nyelve, sor kerül-e iktatásra, adatbeviteli hibák javítása, ajánlati kötöttség és visszaigazolás, stb.)
  • a szállítási és fizetési feltételek
  • elállási jogról való tájékoztatás
  • jótállásról, kellékszavatosságról és termékszavatosságról való tájékoztatás
  • jogérvényesítési lehetőségek

  Az Általános Szerződési Feltételek kimondja: amennyiben a vevőnek fizetési kötelezettsége keletkezett, a webáruházat üzemeltető cégnek kötelessége tudatni ezt a vevővel, szerződés formájában. Ha a nyilatkozat megtétele gomb avagy hasonló funkció aktiválásával jár, azt jól látható helyen kell elhelyezni, és fel kell hívni rá a vevő figyelmét. Ha a webáruházat üzemeltető vállalkozás nem tesz eleget ezen kötelezettségnek, a szerződés érvénytelen.

  Szeretne olyan professzionális honlapot, amely megfelel minden szabályzatnak, így például az ÁSZF-nek is? Készíttesse el velünk sajátját!